Return to Bucket List

Island 2017-07-29

Islandsflaggan på Tingvalla

Att åka till Island har legat på min bucket list ett tag, men då som att rida islandshäst runt ön och njuta av naturen. Så nu när jag väl rest dit var denna önskan inte helt anpassad till vad jag verkligen ville se och göra. Så jag ändrar den helt enkelt och säger att den är avklarad.

Instagram användes för att lite smått dokumentera de dagliga utflykterna men utan för mycket tillhörande text. Så vad var bra och vad var dåligt? Eller mindre bra om man vill vara snäll.

Först och främst så är det en helt annan natur än vad man är van vid i Sverige. Borta är tall och granskogarna. Istället möts man av ett relativt kargt men ändå frodande landskap. Den riktiga magin kommer inte förrän man beger sig ut från Reykjavik och den del som har de starkaste minnesbilderna är utflykten längs sydkusten och de mäktiga vattenfallen som finns längs med denna sträcka.

Denna första utflykt så tog vi oss direkt till den svarta lavastranden, som är en “strand” med helt svart grus som skapats från lava. Inte överdrivet imponerande men klippformationerna var mäktiga. Det mäktigaste kom med vattenfallet Skogafoss som vi besökte på vägen tillbaka från stranden. Detta vattenfall imponerande extremt mycket på mig. Skulle lätt ha kunnat spendera en hel dag bara att vandra upp längs forsen och njuta av dess ståtlighet.

Skogafoss

Utsikten en bit uppströms

För att avsluta den första utflykten så tog vi oss även till Seljalandsfoss, som är ett vattenfall man kan gå in bakom. Häftigt men inte lika mäktigt som Skogafoss i mitt tycke.

Andra dagens äventyr så stannade vi lite mer lokalt i Reykjavik många saker stod på listan. Hallgrimskrikja, “Snoppmuseumet”, Harpan och mycket mycket mer. Fast mest var det att gå runt och uppleva staden. För den är väldigt speciell. Inte större än kanske Linköping, Örebro eller Umeå som jämförelse men ändå proppfull med liv och väldigt unik. Och butiker som säljer souvenirer, men inte så att det stör. Det finns väldigt många fik och unika butiker att titta i. Inte så mycket H&M, KappAhl och Clas Ohlson som i Sverige.

Hallgrímskirkja sett från Pärlan

Vikingaskeppet “Solfärd”

Konserthuset harpan

Något som vi kanske hade vridit upp förväntningarna på lite väl mycket vad besöket på Bus Hostel som hade den sista McDonalds burgaren som såldes på Island under en glaskupa att titta på. Just att det var snart åtta år sedan den tillagades. Dock ser det väldigt oaptitlig ut. Som med alla dumma kuriositeter finns det även en webkamera som sänder live.

Dag tre blev det den klassiska gyllene cirkeln som består av Tingvalla (Þingvellir), geyserområdet Geysir och det massiva vattenfallet Gullfoss. Detta är en massiv turistfälla, men det går inte att besöka island och inte göra denna resa. Det jag uppskattade mest var Tingvalla och vandra omkring i detta väldigt härliga område. Skulle lätt ha kunnat spendera hela dagen här och bara njuta av en medhavd lunch och fika. Besvikelsen var geysir området. Ja, det var häftigt men efter de två första spruten så var det inte så mycket att se.

Helt klart vatten vid Tingvalla

Storsprut på gång

Vattenfallet Gullfoss

Sista dagen med utflykt blev till blå lagunen. Ytterligare en sak som man “måste” göras när man besöker Island. Det kostar skjortan att gå in (600kr / person), men det är värt det. I alla fall en gång. För det var en väldigt unik upplevelse men samtidigt inte något jag skulle göra om. Vill man bada varmt så är det betydligt billigare att gå till någon av de 1000 baden som finns överallt.

Puss i plurret

Vacket som det är på Island är det även dödligt. Många historier berättades under resan gång om personer som dött och den lista på dessa kan relativt lätt sammanställas.

  1. Naturen.
  2. Islänningars bilkörning.

Jag är inte helt säker på att den listan i korrekt ordning, för de islänningar vi mötte på vägarna kunde inte köra bil säkert. Det var djungelns lag som gällde. Jag först! Var det någon som visade hänsyn i trafiken var det garanterat en hyrbil med en turist i. Under den korta tid som vi ändå spenderade på island såg jag mer vansinnesmanövrar i trafiken än vad jag sett under hela mitt liv. Blev nästan prejad av en lastbil… Jag har kört på Mahattan där det var mycket trafik på en väldigt liten yta, men det fanns ändå en viss respekt mellan trafikanter. Detta saknades helt och hållet här.

Med på resan var ju även “the normal crew”…

Och skall man åka till Island är det bra att ha följande i åtanke.