Return to Bucket List

London 2015-07-14

Nummer två på listan av min Bucket list. Ett besök i London. Tre hela dagar där jag försökte uppleva så mycket som det bara gick.

Det blev några inlägg på vägen som finns här:

Så vad tyckte jag om allt detta?

Natural History Museum: Skulle lätt ha kunnat tillbringa massor med tid här och titta på allt. Det som direkt fångade min uppmärksamhet var deras samling med mineraler och det blev många foton här. Inträde var gratis även om man uppmanades att donera 5 pund. Och det är de definitivt värda för det arbete som de gör och allt de har framme och kan visa. Vandrade runt lite men det var fruktansvärt många personer där så det var inte helt lätt att i lugn och ro se allt. Kanske inte bästa tiden att vara där.

Science Museum: Ligger precis bredvid och lite mer mer inriktat på de tekniska framstegen som vi har gjort. Tåg, flyg IT och mycket mycket mer. Kanske inte lika inspirerande men definitivt intressant. Även detta är gratis och mycket värt ett besök. Jag var lite trött under mitt besök så jag fick kanske inte ut det mesta av det.

Westminister Abbey: I hjärtat av Westminister ligger denna kyrka som till sin utformning är massiv och väldigt imponerande. Mycket historia och traditioner är samlat i denna byggnad. Allt från kröningar och bröllop till begravningar och mycket mycket mer. Hela Englands historia när det gäller kungar och drottningar finns samlat här i en väldigt imponerande samling.

Churchills war rooms: Den faktiska bunkern som Churchill koordinerade Englands insats i det andra världskriget. Allt har blivit återställt så mycket det bara går och den audio guide man får ger en mycket information i varje litet steg och hål i väggen som finns. Det är även en utställning för Churchill och hans liv. Intressant om man är intresserad av detta. Det var inte det främsta jag var intresserad av men inträdet ingick ett besökskort jag skaffade.

Tower of London: En massiv byggnad med en väldigt imponerande historia. Ett av de besöken jag hade planerat för att få se kronjuvelerna. De Beefeater’s som visar runt talar väldigt involverat om alla delar av byggnaden och var väl värt att hänga med på en rundtur ledd av dessa. Även rustningar, kanoner och andra statyer finns här med en väldigt bra utställning. Det gällde dock att vara där tidigt då köerna snabbt blev långa.

Tower Bridge: Huvudattraktionen för min del (som den ingenjör jag är). Imponerande struktur med snabba och intressanta visningar när det gällde hur den byggdes. Det näst bästa var att gå uppe på de övre bryggorna och speciellt de glasgolv där man kunde se rakt ner på själva bron under och Themsen under den. Kanske inget för den höjdrädda. Det bästa var dock maskinrummet (det gamla) och se på allt som rörde sig.

HMS Belfast: Ett Brittisk’s kryssare som har blivit ett museum. Inte heller ett planerat besök men en ytterst bra punkt att se Tower Bridge öppna sig. Väl ombord var det väldigt roligt att krypa omkring i alla trånga utrymmen som maskinrummet, bingarna, bryggorna (jupp, det fanns två). Tog mig tillbaka till lumpartiden lite. Kanske inte den bästa utställningen men att kunna se bron öppnas var värt besöket.

The Globe: Den klassiska teatern. Tyvärr kunde jag inte komma in och se rundvandringen av själva teatern då ett genrep pågick. Man behövde komma dit på morgonen för att kunna se insidan så det blev bara ett besök på själva utställningen. Något trist men lite roligt var det att se de kostymer de visade.

Harrods: Kanske inte ett besök som sådant men en principsak. Låt oss säga att det är priser från extremt dyrt och uppåt som de har. Mycket imponerade samling med saker speciellt när det gällde choklad, mat och delikatesser. Dock väldigt svårt att orientera sig när man väl var inne. Lite som en labyrint.

Twinings: Den klassiska te-shoppen var ju ett naturligt måste. Det blev totalt tre stycken inköp. Ett grönt te, Gunpowder Green och två svarta Russian Caravan och deras Signature Earl Grey. Det sista var ett “spontanköp” men de två första fick jag faktiskt smaka på. De hade en bemannad bryggstation så faktiskt kan få smaka på vad man vill köpa, för att lukta på det (som man får göra på de flesta te-handlare sverige) säger väldigt lite om hur det faktiskt smakar. Överraskningen var att man kan beställa från butiken på nätet. Så det blir att beställa därifrån i framtiden.

Det var huvudattraktionerna. Sedan var det ju alla byggnaderna i hela stan, piccadilly circus, åka tunnelbana (till principen roligt men lite väl överskattat som historisk del) och mycket mycket mer. Dock bodde jag väldigt bra (om än dyrt) på The Rembrant där jag fick mitt Afternoon Tea. Maten var bra med en full brittisk frukost varje morgon.

För att summera så hann jag ju med en hel del och fick uppleva mycket och var väldigt nöjd med besöket.

Som alltid var kameran med mig och dokumenterade både det ena och andra.