Datahackern i farten

Efter mycket velande och rent ut sagt lathet så fick jag ett ryck lördag morgon och drog fram den ssd som jag har haft liggandes i nära 2 år nu. Persephone (min filserver hemma) skulle få en ny systemdisk och äntligen komma bort från version 9.1 av FreeBSD, dåligt konfigurerade diskar och den gamla versionen av netatalk till nya snabba versioner.

Lättaste var faktiskt själva bytet av systemdisk, då det skulle in en helt ny. Ett usb minne med installationsfilerna på, in med den nya disken och koppla bort de gamla diskarna, installera, importera min zfs raid och så var det klart. Kanske inte så snabbt som det låter då jag behövde ta en tupplur mitt i allt för att bli av med huvudvärken efter veckans arbete, men efter det har det bara rullat på.

Nu är både backup, nätverksdiskar och allt annat trevligt igång på servern och jag kan se fram emot en något stabilare maskin som förhoppningsvis låter lite mindre. Fortfarande lite att polera men i stort så tog det bara 2-3 timmar att göra allt jobb. Varför det tog närmare 2 år att komma till skott är en helt annan sak…

Nu är det bara den nya förvaringen som jag skall försöka bygga. Har tänkt ut ett nytt “koncept” som borde fungera.