En liten fundering

På vägen upp från Simrishamn och mitt numera obligatoriska stopp i Ljungby för att sträcka på benen och äta på Max, så såg jag något som jag inte riktigt har kunnat sätta fingret på vad som var fel. Ni som läser detta kan kanske lista ut vad det är som jag inte riktigt förstår med dessa två ord på en “butik” som öppnar den 26:e December:

Fyrverkeri Outlet.

Outlet…

Typ där man säljer skor som inte riktigt blev rätt sydda eller kläder som blev felfärgade. Eller porslin som blev lite ojämnt i ugnen. Tillämpa detta på fyrverkerier och ni kanske förstår mina funderingar kring detta. Vem i hela världen skulle vilja köpa fyrverkerier som inte riktigt blev som det var tänkt? Är inte detta en direkt livsfara? En stubin som blev för kort? En pjäs som blev laddad med för mycket krut? Eller den kanske är skadad och kommer att spontant explodera? Ja. Ni kan fortsätta själva. Jag tror inte att många förstår var “outlet” kommer ifrån som koncept.

En sak vet jag i alla fall. Det gäller att hålla sig långt ifrån Ljungby trakten från den 26:e December.

3 comments

  • Anders on December 19, 2013 at 11:00

  haha!
  hela outlet idén var förr, precis som du säger, att det var för inte alltid fullt så perfekta varor och enstaka “prototyper” .
  Sen så blev det mer att de tog in de saker som blivit över (efter reor och sådant) så i outlet-butikerna så var det typ XS och XXL som gällde och rätt så fula saker.

  nu är det väl bara ett ord som ska locka folk
  Men jag skulle nog hålla mig borta från Ljungby jag med. Man vet juh aldrig vad de menar med “outlet”

  • Linus on December 20, 2013 at 21:06
   Author

  Precis. Det kanske är lite ur båda kolumnerna. En med orginalbetydelsen och en med den nyare betydelsen. Men då orginalbetydelsen är livsfarlig så är det ett lätt val.

  • Andreas on December 23, 2013 at 23:15

  Hej!

  Jag heter Andreas och driver fyrverkerioutlet (Explosive Försäljning Sverige AB). Jag har faktiskt aldrig fått den här frågan tidigare och nu blev jag tvungen att googla ordet outlet. Jag hittade följande: outlet är en butiksform där stora företag säljer ut delar av sin produktion till rabatterade priser utan mellanhand. Det handlar framförallt om stora företag inom konfektionsindustrin och tillverkare av sportutrustning. Från början låg fabriksbutiker oftast i direkt anslutning till företagets fabrik, men på senare år har fabriksbutiker börjat etableras i olika köpcentra för att lättare nå en stor potentiell kundkrets. Många av dessa fabriksbutiker kallas numera “outlet” eller “factory outlet” i Sverige.

  Oavsett ordets betydelse hoppas jag att alla förstår att det inte säljs defekta produkter, varken hos oss eller hos någon annan i branschen! Det skulle bara vara korkat att sälja en skadad fyrverkeripjäs eftersom att importörerna alltid krediterar sådant! Vi jobbar med 12 av Sveriges 14 märken och om någon är minsta lilla osäker på det vi säljer lämnar jag gärna referenser till importörerna som alla kan bekräfta att vi är enormt seriösa och följer alla tänkbara regler som är satta för fyrverkeriförsäljning!

  God jul!

Comments have been disabled.