Då var det avgjort

Kanske inte så många som följer med F1 som även läser denna bloggen. Då jag “gav upp” att se F1 på tv live då ViaSat ville ha 100kr/månad för det, så har det visat sig vara ett riktigt bra beslut. För nu har det hänt som jag hela tiden trodde att det skulle hända: F1 förlorar 8 av 10 team. Det är alla team förutom Force India(med en Ferrari motor och sist i ligan) och Williams(med en Toyota motor och 6:a i ligan) som hoppar av Formula1 och startar sin egen serie. Beslutet var för mig inte förvånande, då FIA/FOM (de som styr och “äger” F1) har blivit mer och mer intresserade av att behålla så mycket pengar för sig själva, och få stater och team att betala för racen mm. Så F1 kommer att bli en serie med en leverantör av motor, en leverantör av däck som vill köra “gautrace” och göra det billigt(så länge FOM får sina pengar). “Problemet” är ju att det redan finns en sådan serie: Indycar i USA.

Så efter denna säsongen kommer troligen F1 att trilla bort från de flesta tv-sändningar, iaf i så pass hög profil som de har haft, och förhoppningsvis så kommer denna nya serie med Ferrari, Renault, McLaren-Mercedes, Toyota, Red Bull, Brawn, BMW-Sauber och Torro Rosso bli bättre och mer “stabilare” än F1. Det är inte med lite skadegjädje jag flinar mot Viasat och deras långa kontrakt med F1/FOM fast samtidigt så är det lite ledsamt att BBC i Storbritannien sitter med ett liknande kontrakt och faktiskt har satsat rejält och är bra på rapporteringen från loppen.