och bollen börjar få fart

Nu har jag tagit igenom det mesta av teorin inför tentan, dock så är det ju en räknetenta jag har inte kommit så jättelångt egentligen. Massor att göra, men samtidigt så känns det enklare nu än tidigare. Får hoppas att det räcker till för att klara tentan. Idag fick jag även “valet” att deltaga i Bergforsk dagen som är en liten en dagas konferens här på LTU, och med “valet” menar jag att B. kom in på kontoret idag och sade att jag skall ställa ut en “poster” på kvällen under minglet och här anmäler jag mig. Så det var väl mer en kommendering. Så det blir att fixa “postern” nu över helgen så den kan gå till tryckeriet. Det mest fascinerande är dock i vilket program jag skall tillverka den… Power Point… Här är det kvalitet som gäller.

I onsdags så lyckades jag äntligen göra en hemmagjord salsa som är näst intill perfekt. Det blev lite väl mycket jalapenõ bitar(vilket ökade dess styrka), men det kändes dumt att lämna 4-5 sista i burken. Totalt har det tagit 5 försök, med olika variationer på styrka. Den “värsta” var nummer två då jag fortfarande använde torkade kryddor och det blev lite väl mycket. Det slutgiltiga receptet är:

  • 500g tomatkross (inte pure)
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ lök fint hackad
  • ½ gul paprika fint hackad
  • 1½ tsk sambal oelek
  • 10 ringar hackad jalapenõ (typ en hel)

Det blir en salsa med som ligger på medium, och vill man minska på styrkan är det bara att plocka bort jalapenõn. Fräs den finhackade löken och paprikan i en stekpanna med hög kant. När de börjar “klumpa sig” så är det bara att slänga i resten i pannan, röra runt och i brist på en bättre term, koka skiten ur det i en 15-20 minuter. Målet är att minska vatten mängden så den blir någorlunda fast. Dubblar du receptet fås det precis ned i en “turkburk” som lätt kan förvaras i kylen.