Post hoc, ergo propter hoc.

Nej, jag har inte bytt språk igen till latin. Det är ett citat jag försöker komma ihåg när det gäller att läsa och skriva, men även om det är ett citat så är det mer ett logiskt feltänk som ordagrant betyder: Efter detta, därför av detta(Wikipedia). Varför kommer jag att tänka på detta då? Jo efter hela morgonen läst igenom nättidningarna däribland de faktasökande och källkritiska blaskorna som alltid skriver sanning: Aftonbladet och Expressen, och kommit över information om en undersökning som visade att tonårsdepression är vanligare hos tjejer som haft tidig sexdebut än de som fortfarande är oskuld. Efter ha kollat lite närmare på det som skrivet om denna kom jag att tänka på detta. De verkar inte ha frågat sig den enkla frågan: är tidig sexdebut en orsak till depression eller tonårsdepression en orsak till tidig sexdebut. Nu är jag inte psykolog eller nått liknande, men jag tror mer på den senare.

För att beskriva citatet kan man använda följande analogi: 95% av alla brott sker inom 24 timmar efter att förövaren har ätit bröd, då kan man dra slutsatsen att äta bröd är ett första steg till att begå brott.

Tänk på det innan du stoppar den där mackan i munnen.

Tänk bara vilka räder polisen skulle kunna göra på sveriges alla hotellfrukostar och stoppa oss från alla framtida brotslingar. 95% av dem skulle ju begå ett brott enligt statistiken inom 24 timmar. Att detta inte är vettigt i något universum, så är det nått att ha i åtanke. Bara för att sak noteras, betyder det inte att den orsakades av en tidigare enskild händelse som man vet om. Dagens sociala kommentar avslutad.

Källa: Världsbästa källgranskande nyhetsblaskan